
Kişisel Vizyon Misyon Nedir?
İnsanlar yaratılış, yetenek, yaratıcılık, düşünme ve geliştirme gibi önemli donanımlar bakımından diğer canlı türlerinden farklı ve daha ileri seviyede canlılardır. Bu özelliklere sahip insanın kendini tanıması, kendindeki eksi ve artıları tespit etmesi gerekir. Bu bağlamda kişisel gelişim sağlamak adına kendini eğitmesi ve bunu yaparken sahip olduğu planlama becerilerini en doğru şekilde kullanması da gerekmektedir. Bu gereklilikleri gerçekleştiren bireyin daha iyi bir yaşam ve yüksek toplum düzeyine ulaşmak amacıyla hedefler belirlemesi, onun atması gereken ilk adım olarak nitelendirilebilir.
Bütün bunlara ek olarak, kişinin bu hedefler doğrultusunda kendisi için en doğru yönetimsel fonksiyonları seçmesi ve takip etmesi gereken adımlara bunları uygulaması, geleceğine yönelik en verimli tasarıları oluşturması gerekir.
Kişisel Misyon Tanımı Ve İşlevi
Misyon, kelime anlamı olarak görev anlamına gelir. Kişisel misyon ise insanın varoluş amacının tanımıdır. Kişinin, yaşadığı süreç içinde bir kendisi için amaçlar, hedefler, görevler belirlemesidir.
Birçok kurum ve kuruluş, kendilerine ait bir amaca hizmet eder. Bu amaçlara ulaşmak için çalışır. Sahip oldukları enerjiyi en doğru şekilde kullanarak amaçlarına ulaşmayı hedefler. Çevremizde küçük, büyük her canlının ve kuruluşun bir amacı bulunurken birçok zihinsel ve fiziksel ölçüt bakımından son derece yetkin bir varlık olan insanın kişisel bir misyonunun olmaması düşünülemez.
Kişisel Misyona Sahip Olmanın Faydaları
Yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek adına yaptığı işler dışında, kendine ulaşmak için bir hedef koymuş insan birçok açıdan karda demektir.
Kişisel görevini belirlemiş insan amacına ulaşmak için enerjisini doğru kullanmayı öğrenir. Kendini belirsizlikten ve öylesine bir canlı olmaktan kurtarır. Bu bireyin psikolojik olarak da güçlü ve mutlu hissetmesine zemin hazırlar. Bu bağlamda insanların kişisel bir misyona sahip olmaları son derece faydalı ve önemlidir.
Kişisel Vizyon Tanımı Ve İşlevi
Vizyon, kelime anlamı olarak görme gücü, görüş, ileriyi görme olarak tanımlanabilir. Kurumsal ve kişisel bağlamda ise vizyon sahibi olmak geleceğe yönelik öngörülerde bulunarak planlar yapmak ve gelecek için doğru tasarımlarına sahip olmaktır.
Kişisel Vizyona Sahip Olmanın Faydaları
Kendine kişisel bir görev, hedef belirlemiş bir bireyin geleceğe yönelik olarak düşünme başlar. Bu düşünme sonucunda da geleceğe yönelik öngörülerde bulunur. Bu öngörüler sayesinde de kendisi için en verimli yolları seçer ve planlar yapar. Yani kişinin yalnızca bir amaca sahip olması, onun tam anlamıyla mutlu ve güçlü hissetmesini sağlamaz. Kişi ancak hedefleri doğrultusunda atması gereken adımları doğru bir sıralama ile takip ederse hedefine ulaşma konusunda başarılı olabilir. Hangi adımları takip etmesi gerektiğini planlamayan, yapması gerekenleri bir düzen içinde göremeyen insan karmaşa ve belirsizlik içine düşecektir. İşte bu olumsuzlukların ve başarısızlıkların önüne geçmek isteyen bireyin kişisel misyonla beraber vizyona da sahip olması gerekir çünkü bu ifadeler birbirini tamamlamaktadır.
Kaynak: https://www.sevgiforum.com/konular/kisisel-vizyon-misyon-nedir.345/