
Kitap Okumanın Faydaları
Kitap okumanın hayatımıza her yönden olumlu katkıları vardır. Kimilerine kitap okumak sıkıcı bir uğraş olarak gözükebilir fakat kitap okuma alışkanlığını kazanırsanız sıkıcı gibi gözüken bu uğraş en çok zevk aldığınız iş olabilir. Kitap okuyan bir kişi ile kitap okumayan bir kişiyi karşılaştırdığınızda ikisinin arasında dağlar kadar fark olduğunu göreceksiniz. Bu yazımızda kitap okumanın faydalarını, kitap okuyan kişilerin hayatlarında nelerin değişeceğini ve kitap okuyan kişi ile kitap okumayan kişi arasındaki farkları anlatacağız.
Zihinsel Gelişim Sağlar
Yapılan araştırmalara göre kitap okumak insan hafızasının kapasitesini oldukça arttırıyor. Unutkanlık, hafıza kaybı gibi sorunlar yaşayan kişiler bol bol kitap okursa yaşadığı sorunların azaldığını fark edecektir. Ayrıca düzenli bir şekilde kitap okuyan kişilerin, ileri yaşlarda Alzheimer riskinin düzenli bir şekilde kitap okumayan kişilere göre daha az olduğu gözlemlenmiştir. Kitap okumanın hafızayı güçlendirmesinin yanı sıra zeka kapasitesini de arttırdığı yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Kitap okumak beynimizin kullanılmayan kısımlarını aktif hale getirir. Kitap okurken beynimizdeki nöron aktivasyonu artar. Erken yaşlarda kitap okumaya başlayan çocukların ilerde kitap okumayan çocuklara göre daha zeki olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu yüzden uzmanlar küçük yaştan çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirtir.
Sosyal Hayatı Kolaylaştırır
Kitap okumak insanı sosyal zeka açısından oldukça geliştirir. Eğer düzenli bir şekilde kitap okursanız günlük hayatta kurduğunuz diyaloglarda, ilişkilerde daha yapıcı, daha olumlu olduğunuzu görürsünüz. Ayrıca kitap okumak insanları daha duyarlı ve daha bilinçli hale getirir. Yapılan araştırmalara göre kitap okuma oranı yüksek olan ülkelerdeki suç oranları ile kitap okuma oranı düşük olan ülkelerdeki kitap okuma oranları karşılaştırıldığında, kitap okuma oranı yüksek olan ülkelerde suç oranının kitap okuma oranı düşük olan ülkelerdeki suç oranlarından daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Genellikle kitap okuma oranı yüksek olan ülkelerin toplumları daha aydın, daha bilinçli olur.
İş Hayatınızda Başarılı Olmanızı Sağlar
Kitap okumak her ne iş yapıyorsanız yapın iş hayatınızı olumlu etkiler. Eğer düzenli bir şekilde kitap okursanız iş hayatında karşılaştığınız problemlerin üstesinden daha kolay gelirsiniz. Kitap okumak zihninizi geliştirdiği için iş hayatınız da daha başarılı olur. Ayrıca kitap okumak stresinizi azalttığı için iş hayatında daha pozitif bir şekilde dingin bir kafayla çalışmanızı sağlar.
Stresinizi Azaltır
İnsan hayatını en olumsuz etkileyen etkenlerin başında “stres” gelir. Günümüzde birçok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen stres hem günlük hayatta hem de uzun zaman dilimlerinde insan hayatını olumsuz olarak etkiler. Gelecek kaygısı, maddi sıkıntılar, ailevi problemler gibi sıkıntılar stresin en önemli tetikleyicilerindendir. Aslında stresinizi azaltmak ve kendinizi hafifletmek çok da zor değildir. Düzenli bir şekilde kitap okursanız hayatınızın daha sakinleştiğini, streslerinizden arındığınızı hissedeceksiniz. Genel olarak bir hobiyle uğraşmak stresi azaltır fakat kitap okumak gibi oldukça olumlu bir hobi diğer olumlu yanlarıyla beraber stresinizi neredeyse sıfırlar.

Fikir Dünyanızı Genişletir
Kitap okumanın belki de en önemli faydalarından biri de ufkunuzu genişletmesidir. Kitap okumak insanların farklı kültürler tanımasına, farklı tarihi olayları ele almasına, farklı düşünce yapıları görmesine olanak sağlar. Bu imkanlar dahilinde kitap okuyan insanların ufku genişler ve hayata daha geniş bir pencereden bakar. Kitap okuyan kişinin düşünce yapısı oldukça gelişir ve hayat tecrübesi artar. Bu sayede kimilerine oldukça ağır gelen dertlere, sıkıntılara daha geniş pencereden bakarak çözümler bulur. Ayrıca kitap okumak hayal gücünü de oldukça geliştirir. Kitap okuyan kişinin kitap okurken karşılaştığı zengin betimlemeler kişinin hayal gücünün genişlemesini sağlar. [ Kitap Okumanın Faydaları ]
Kaynak: https://www.sevgiforum.com/konular/kitap-okumanin-faydalari.349/