
Musab Bin Umeyr O Bir Yıldız
Musab Bin Umeyr (r.a) peygamber efendimizin arkadaşlarından yani sahabe efendilerimizden birisidir. Peygamberimizin İslam’ı tebliğ etmeye başladığı dönemde Mekke’nin zengin ailelerinden birisine mensuptu. Öyle ki Hz. Muhammed (sav) Musab Bin Umeyr için Mekke’de ondan daha güzel giyinen, daha yakışıklı olan ve nimetler arasında yüzen bir genç görmediğini açıkça ifade etmiştir.
585 yılında Mekke’de dünyaya gelen Musab Bin Umeyr, peygamberimizin İslam tebliğini haber alır almaz İbnErkam’ın evine gitmiştir. Burada İslam’ı tanıyan Musab iman ederek Müslüman olmuştur. Musab’ın Müslüman olması yakın akrabaları tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Onu yolundan geri çevirmek için hapsetseler de Musab çıktığı yoldan biran bile olsun dönmeyi düşünmedi. O dönemde büyük zenginliklerin sahibi olan Musab Bin Umeyr tüm bu zenginlikleri elinin tersiyle iterek hicret etmiştir.
İlk Öğretmen
Musab Bin Umeyr sahabelerden birisi olmasının yanı sıra İslam’ın ilk öğretmenlerinden birisi olması nedeniyle de yıldız olarak anılır. Medinelilere İslam’ı anlatacak birisi olarak Peygamber efendimiz Musab Bin Umeyr’i tercih etmişti. Musab Bin Umeyr hayatı ile tüm sahabelere ve sonraki Müslümanlara örnek olmayı başarmıştır. İslam’ın ilk öğretmeni olarak kabul edilen Umeyr aynı zamanda Medine’de kılınan ilk Cuma namazının da imamı olmuştur.
Musab’ın Ölümü
Mekke’nin ileri gelen zenginlerinden olmasına rağmen Musab Bin Umeyr’in ölümü son derece hüzünlü olmuştur. Bedir savaşında büyük kahramanlıklar gösteren Musab Bin Umeyr sonrasında Uhud savaşına da katıldı. Bu savaşta peygamber efendimizin hemen yanında savaşan Umeyr, peygamberimize gelen saldırıların önüne geçmek için adeta siper olmuştur. Mekkeli müşriklerden İbn-i Kamia isimli birisi muharebe esnasında Peygamberimizi hedef alınca araya derhal Musab Bin Umeyr girdi. İlk olarak sağ kolu kesilen Umeyr sancağı sol koluna aldı ve savaşmaya devam etti. Sol kolunun kesilmesi ile birlikte sancağı kesik kollarının arasına alan Umeyr halen daha Hz. Muhammed’i korumaya devam etti. Son olarak göğsüne mızrak saplanınca mızrağı çıkartıp yerine sancağı taktı ve şehadete kavuştu.
Savaş sonunda şehit Umeyr defnedilecekken kefen arandı ancak bulunamadı. Kefen yerine şehidin kaftanı alındı ve vücuduna örtüldü. Ancak bu da tam olarak vücudunu örtmedi. Bu nedenle başı kapatılıp açık kalan ayak kısmına da kokulu otlardan atıldı. Böylelikle Mekke’nin sayılı zenginlerinden olan bir yıldız kefen dahi bulunamadan öteki dünyaya intikal etti.
Kaynak: https://www.sevgiforum.com/konular/musab-bin-umeyr-o-bir-yildiz.236/